Składniki

przepis na 4 słoiki po 500 ml

1 kg ogórków gruntowych,
kilka gałązek kopru,
2 ząbki czosnku,
kawałek chrzanu pokrojony w słupki,
liście laurowe,
kilka ziaren pieprzu,
kilka ziaren ziela angielskiego,
1 łyżka ziaren gorczycy.

Zalewa
3,5 szklanki wody,
2/3 szklanki octu 10%,
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej,
do przetworów,
2 łyżki cukru.

Przygotowanie

Przygotowanie: 30min. + Gotowanie: 20min.

Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Układać w słoikach, przesypując przyprawami.
Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
Gorącą zalewą zalewać ogórki.
Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka, postawić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.