(porcja na dwa słoiki 0,5 l)
2 płaskie łyżeczki soli kamiennej niejodowanej o'Sole
1 l wody
1 kg czereśni
2 pomarańcze
1 łyżeczka kopru włoskiego suszonego
(porcja na dwa słoiki 0,5 l)
2 płaskie łyżeczki soli kamiennej niejodowanej o'Sole
1 l wody
1 kg czereśni
2 pomarańcze
1 łyżeczka kopru włoskiego suszonego
We wrzącej wodzie rozpuścić sól. Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Wydrylowane czereśnie przełożyć do słoika razem z pozostałymi składnikami. Zalać przygotowanym roztworem. Słoik zakręcić i odstawić zakrętką do góry nogami. Po tygodniu czereśnie są gotowe do spożycia. Przechowywać około pięciu miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Składniki: 6 kiszonych czereśni, 1 łyżeczka zalewy z kiszonych czereśni, 70 ml wody gazowanej, sok z 1 limonki, skórka z połowy pomarańczy, kostki lodu.
Przygotowanie: Składniki umieścić w szejkerze i energicznie wstrząsnąć. Podawać z kostkami lodu.