Składniki

(porcja na dwa słoiki 0,5 l)

2 płaskie łyżeczki soli kamiennej niejodowanej o'Sole

1 l wody

1 kg czereśni

2 pomarańcze

1 łyżeczka kopru włoskiego suszonego

Przygotowanie

We wrzącej wodzie rozpuścić sól. Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Wydrylowane czereśnie przełożyć do słoika razem z pozostałymi składnikami. Zalać przygotowanym roztworem. Słoik zakręcić i odstawić zakrętką do góry nogami. Po tygodniu czereśnie są gotowe do spożycia. Przechowywać około pięciu miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Napój czereśniowy

Składniki: 6 kiszonych czereśni, 1 łyżeczka zalewy z kiszonych czereśni, 70 ml wody gazowanej, sok z 1 limonki, skórka z połowy pomarańczy, kostki lodu.

Przygotowanie: Składniki umieścić w szejkerze i energicznie wstrząsnąć. Podawać z kostkami lodu.