500 g świeżego surowego łososia ze
skórą,
150 g soli himalajskiej gruboziarnistej o’Sole,
30 g cukru trzcinowego,
30 g startego korzenia chrzanu,
250 g niedużych buraków,
40 ml śliwowicy,
1 pęczek kopru,
1 cytryna.
500 g świeżego surowego łososia ze
skórą,
150 g soli himalajskiej gruboziarnistej o’Sole,
30 g cukru trzcinowego,
30 g startego korzenia chrzanu,
250 g niedużych buraków,
40 ml śliwowicy,
1 pęczek kopru,
1 cytryna.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce. Koper posiekać, otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Łososia oczyścić, osuszyć i ułożyć w szklanym naczyniu na folii spożywczej. Rybę pokryć warstwą soli i cukru, następnie ułożyć warstwę chrzanu, startych buraków. Całość skropić sokiem z cytryny i śliwowicą oraz przykryć warstwą kopru i skórki z cytryny. Rybę zawinąć dokładnie w folię i obciążyć. Włożyć do lodówki na 48 h, po tym czasie wyciągnąć, wyczyścić i dokładnie osuszyć. Podawać na kanapkach, jako dodatek do sushi lub jak carpaccio.