Składniki

około 1,5 kg pstrąga,
około 2 kg gruboziarnistej soli morskiej o'Sole,
2 łyżki masła,
1 duża cytryna pokrojona w plastry,
pęczek koperku,
pęczek pietruszki,
2 gałązki tymianku,
2 gałązki rozmarynu,
pieprz.

Przygotowanie

Rybę wypatroszyć nie skrobiąc jej. Pozostawić ogon i głowę. Następnie opłukać wodą i osuszyć. Do środka włożyć masło, plastry cytryny, pokrojoną natkę pietruszki i koperek. Rybę oprószyć pieprzem. Przygotować żaroodporne naczynie. Na dno wysypać 2-3 cm warstwę soli i spryskać ją delikatnie wodą. Ułożyć rybę i przysypać grubą warstwą soli, po czym całość mocno nawilżyć. Rybę piec w temperaturze 200°C około 25 minut. Po upieczeniu odstawić na chwilę. Następnie naczynie przyozdobić tymiankiem, rozmarynem i plastrami cytryny.