Składniki

Ilość porcji: 75

1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki,
450 ml wody,
1 łyżka gorczycy,
1 kg pomidorów, pokrojonych w plasterki,
2 duże posiekane cebule,
1 posiekany ząbek czosnku,
85 g rodzynek sułtanek,
140 g cukru,
2,5 łyżeczki deserowe curry,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
4 łyżeczki soli,
560 ml octu słodowego.

Przygotowanie

Przygotowanie: 30min. + Gotowanie: 3godz.30min.


Do dużego garnka wrzucić jabłka i zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać więcej wody, jeśli potrzeba, aby jabłka cały czas się gotowały.

Gorczycę zawinąć w gazę i dodać do jabłek. Dodać pomidory, cebulę, czosnek, rodzynki, cukier, curry, pieprz, sól oraz ocet. Mieszać, aż cukier się rozpuści.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Wyjąć i wyrzucić zawiniętą gorczycę. Chutney przełożyć do wyparzonych słoików, odstawić do góry dnem do wystygnięcia.