Składniki

1,5 kg ryby morskiej np. dorsz lub dorada,
4 ząbki czosnku,
1 gałązka tymianku,
2 gałązki rozmarynu,
około 2 kg gruboziarnistej soli morskiej o’Sole,
2 cytryny – jedna pokrojona w plasterki.

Przygotowanie

Rybę wypatroszyć, umyć i osuszyć. Można pozostawić łuski, gdyż po przygotowaniu skóra „odejdzie” razem z solą. Skropić rybę sokiem z cytryny. Do środka włożyć gałązkę tymianku, rozmarynu oraz czosnek. Sól morską gruboziarnistą o’Sole wymieszać z niewielką ilością wody. Połowę otrzymanej masy wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i ułożyć na niej rybę. Na wierzch wyłożyć resztę soli. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec około 45 minut w temperaturze 220°C. Po upieczeniu powstałą skorupę rozbić tłuczkiem. Rybę przyozdobić plasterkami cytryny i gałązką rozmarynu.

Uwaga

Zamiast soli gruboziarnistej można użyć soli drobnoziarnistej ale należy ją wymieszać z niewielką ilością wody i białkami jajek, które spowodują, że sól nie przeniknie w nadmiarze do mięsa. Ścinające się białko zahamuje rozpuszczanie się soli, a dzięki wodzie białko równomiernie wymiesza się z solą.