Składniki

Składniki na 5 słoików 0,5 litrowych

5 kg pomidorów (np. lima),

1 duża cebula,

1 łyżka masła,

½ kg cukru,

⅓ szklanki octu winnego,

5 zmielonych ziarenek ziela angielskiego,

5 zmielonych goździków,

3 płaskie łyżki musztardy (np. sarepskiej),

2 łyżki soli kamiennej niejodowanej do przetworów,

1 łyżeczka gałki muszkatołowej,

pieprz do smaku.


Przygotowanie

Pomidory sparzyć, usunąć skórki i przetrzeć przez sito. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przesmażyć na jednej łyżce masła. Dodać przetarte pomidory, cukier i cały czas mieszając dusić na średnim ogniu. Stopniowo dodawać ocet, ziele angielskie, goździki i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać, następnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Tak doprawione pomidory należy dusić przez 2-3 godziny na wolnym ogniu do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Gorący ketchup przelać do wyparzonych słoików, pasteryzować około 10 minut.

Uwaga: Zamiast octu winnego można dodać zwykły ocet.