1 kg dowolnych grzybów
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki occtu
1 duża cebula czerwona
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
liść laurowy na słoik
2 ziarenka ziela angielskiego na słoik
1/4 łyżeczki ziaren gorczycy
1 kg dowolnych grzybów
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki occtu
1 duża cebula czerwona
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
liść laurowy na słoik
2 ziarenka ziela angielskiego na słoik
1/4 łyżeczki ziaren gorczycy
Grzyby obgotować około 10 minut we wrzącej lekko osolonej wodzie. Przygotować zalewę: wszystkie składniki razem zagotować. Grzyby umieścić w słoikach, dodać liść laurowy, gorczycę i ziele angielskie, zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 20 minut. Odstawić w chłodne miejsce.