Składniki

200 g soli kamiennej do przetworów niejodowanej o’Sole,
5 kg ogórków gruntowych,
5 litrów wody,


*Do każdego słoika o poj. 1,5 l. wody*
2 lub 3 kwiatostany kopru,
3 ząbki czosnku,
3 kawałki korzenia chrzanu,
kawałek papryczki chilli.

Przygotowanie

Przygotowanie 30 minut + 3-5 dni fermentowanie

Ogórki dokładnie umyć. Na dnie wyparzonych słoików ułożyć kwiatostany kopru, na nich ciasno ogórki. Następnie dodać ząbki czosnku, kawałki chrzanu i papryczkę chilli. Sól zagotować z wodą. Gorącą zalewą zalać ogórkami. Dobrze zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce.



Porada

Słoiki z domowymi przetworami to nie tylko pyszne przekąski, ale także wspaniała ozdoba kuchni. Wykorzystaj do dekoracji lniane lub papierowe serwetki, sznurek lub wstążkę. Możesz zrobić też etykiety, na których napiszesz rok produkcji i składniki. Tutaj znajdziesz kilka inspiracji KLIKNIJ ABY POBRAĆ