1 kg mąki,
900 g gruboziarnistej soli morskiej o'Sole,
800 g polędwicy wołowej,
½ l wody,
1 seler,
kilka liści szpinaku,
2 łyżki płatków migdałowych,
pieprz do smaku.
1 kg mąki wymieszać z 900 g gruboziarnistej soli morskiej a następnie dolać ½ litra wody. Zagnieść ciasto i rozwałkować je na podłużny placek. Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osuszyć i krótko poddusić w garnku z kilkoma łyżkami wody. Obrać seler, pokroić go w cienkie plastry i obgotować 4 minuty w osolonym wrzątku. Połowę selera rozłożyć na środku ciasta, przykryć mięsem i resztą selera. Posypać 2 łyżkami płatków migdałowych, przykryć szpinakiem, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Ciasto zawinąć wokół mięsa i skleić brzegi. Całość ułożyć w brytfannie, piec około 2 godziny w temperaturze 160°C. Gotowe mięso przełożyć na deskę i pozostawić na 30 minut do wystygnięcia. Następnie rozłamać skorupę i serwować na ogrzanym półmisku.