4 duże ziemniaki,
900 g
gruboziarnistej soli morskiej o'Sole,
kwaśna śmietana,
4 plastry szynki,
oliwa,
pieprz.
4 duże ziemniaki,
900 g
gruboziarnistej soli morskiej o'Sole,
kwaśna śmietana,
4 plastry szynki,
oliwa,
pieprz.
Ziemniaki dokładnie szczoteczką, osuszyć i posmarować oliwą. Do formy żaroodpornej wsypać sól morską, ułożyć ziemniaki, oprószyć na wierzchu solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie przykryć folią aluminiową, piec minimum 30 minut w temperaturze 200°C. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut, tak by skórka była chrupka, a miąższ miękki. Przed podaniem każdy ziemniak naciąć wzdłuż i lekko rozchylić. Do środka włożyć 1 łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany, na wierzchu ułożyć zwinięty plasterek szynki. Przybrać gałązkami ulubionych ziół.