Składniki


Składniki na 4 słoiki po 0,5 l

1,5 kg zielonych, twardych pomidorów,
1 kg cebuli,
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki octu jabłkowego,
1/2 l wody,
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej do przetworów,
7 łyżek cukru,
4 liście laurowe,
pieprz,
ziele angielskie.

Przygotowanie

Przygotowanie: 20min. + Gotowanie: 15min. + 4godz. odstawienie

Pomidory dokładnie wymyć, pokroić w dość grube plastry.
Cebulę pokroić w piórka.Cebulę i pomidory lekko osolić i ostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu. Następnie odcedzić nadmiar soku.
Z wody, oleju, octu, pieprzu, ziela angielskiego, listków laurowych i cukru przygotować zalewę i zagotować ją. Pomidory z cebulą wkładać do słoików i zalewać ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Pasteryzować 10 minut.