1 kg surowej szynki lub schabu,
4 liście laurowe,
3 ziarna jałowca,
10 ziaren pieprzu,
sól peklowa o'Sole w zależności od wybranej metody: 20 g/ 1 kg - peklowanie na sucho, lub 60 g/ 1 l wody - w przypadku peklowania na mokro.
1 kg surowej szynki lub schabu,
4 liście laurowe,
3 ziarna jałowca,
10 ziaren pieprzu,
sól peklowa o'Sole w zależności od wybranej metody: 20 g/ 1 kg - peklowanie na sucho, lub 60 g/ 1 l wody - w przypadku peklowania na mokro.
Mięso umyć i natrzeć solą peklową. Dodać liście laurowe, ziarna jałowca i pieprz. Marynować minimum 4 dni przechowując w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce. Po tym czasie mięso wyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane mięso upiec w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa - około 1 godzinę na 1 kg.
Marynata: sól peklową rozpuścić w proporcji 60 g na 1 l wody. Dodać liście laurowe, ziarna jałowca i pieprz. Ilość wody dobrać tak, aby mięso było całe przykryte. Mięso marynować w zalewie minimum 3 dni, przechowując w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce. Po tym czasie mięso wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piec w temperaturze 180 stopniu C. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa - około 1 godzinę na 1 kg.