Składniki

2 duże korzenie chrzanu,

15 liści porzeczki czarnej,
2 główki czosnku,

8 dużych gałązek kopru,
1 liść orzecha włoskiego,

zielone orzechy włoskie (po 1 na słoik),
½ filiżanki suszonych papryczek,

9 kg ogórków gruntowych,

około 5 litrów wody,
sól kamienna niejodowana do przetworów o'Sole.

Przygotowanie

Na dno wyparzonych słoików ułożyć liście porzeczki, gałązki kopru, kawałek chrzanu i 2-3 ząbki czosnku. Dodać kilka suszonych papryczek. W tak przygotowanym słoiku ułożyć ciasno ogórki. Poszczególne warstwy poprzekładać koprem, czosnkiem, chrzanem, papryczkami oraz liśćmi. Na sam koniec dodać zielonego orzecha włoskiego. Zagotować wodę, dodać do niej sól i wymieszać do rozpuszczenia soli. Tak przygotowaną zalewą zalać ogórki. Zakręcić słoiki wyparzonymi zakrętkami. Odstawić w chłodne miejsce.