Składniki


Składniki na 8 litrowych słoików
25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki,
6 cebul pokrojonych w cienkie krążki,
2 zielone papryki pokrojone w kostkę,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki soli,
700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego,
3 szklanki cukru,
2 łyżki gorczycy,
1,5 łyżeczki nasion selera,
0,5 łyżeczki całych goździków,
1 łyżka mielonej kurkumy.

Przygotowanie

Przygotowanie: 1godz. + Gotowanie: 30min. + 3godz. odstawienie

W dużej misce wymieszać ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Pozostawić na około 3 godziny.

W dużym rondlu wymieszać ocet jabłkowy z cukrem, nasionami gorczycy, nasionami selera, goździkami i kurkumą. Doprowadzić do wrzenia.

Z miski z ogórkami odlać powstały tam płyn i wlać go do wrzącego octu. Zdjąć zalewę z ognia tuż zanim zacznie się ponownie gotować.

Przełożyć ogórki do czystych słoików i zalać zalewą. Starannie zakręcić wieczka i ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do czasu podania.