Przygotowanie: 1godz.15min. + Gotowanie: 45min.
Przy użyciu robota kuchennego lub blendera rozdrobnić
pomidory, czerwoną paprykę, zieloną paprykę i cebulę. Duży durszlak wyłożyć
gazą lub tetrą i umieścić nad zlewem lub dużą miską, a następnie wlać do niego
pomidorową miazgę i pozostawić na godzinę, by obciekła.
Odsączoną miazgę pomidorową włożyć do dużego,
niealuminiowego garnka i wymieszać z nasionami selera i gorczycy oraz z solą,
cukrem i octem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut,
często mieszając.Wyparzone
słoiki napełnić sosem w taki sposób, by nie pozostało w nich pustego miejsca,
ani nie było pęcherzyków powietrza. Zakręcić.
Na dnie dużego garnka umieścić wkładkę izolacyjną (np.
grubą warstwę ściereczek kuchennych) i wypełnić garnek do połowy wrzącą wodą.
Ostrożnie opuść słoiki do garnka. Zostawić między słoikami 4-5 cm wolnego
miejsca. Jeśli potrzeba, dolać więcej wrzątku, aby słoiki znalazły się
całkowicie pod wodą, ok. 4 cm pod jej powierzchnią. Doprowadzić wodę do pełnego
wrzenia, przykryć i gotować przez 30 minut.