Czerwiec w słoiku

Czerwiec to powiew lata, wysokich temperatur i pysznych owoców, które dojrzewają w słońcu. W tym miesiącu polecamy zrobić przetwory z czereśni, truskawek, młodych kurek, poziomek, młodych buraczków czy szpinaku.

Domowe Przetwory

Czereśnie chyba uwielbia każdy. Za smak, kolor i soczystość ;) Z nimi można robić pyszne ciasta, desery czy kompoty. Dziś proponujemy wam odkrycie nowego smaku jakim są kiszone czereśnie. Obiecujemy - zakochacie się w nich.

KiszoneCzereśnie

Składniki

(porcja na dwa słoiki 0,5 l)

2 płaskie łyżeczki soli kamiennej niejodowanej o'Sole

1 l wody

1 kg czereśni

2 pomarańcze

1 łyżeczka kopru włoskiego suszonego

Przygotowanie

We wrzącej wodzie rozpuścić sól. Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Wydrylowane czereśnie przełożyć do słoika razem z pozostałymi składnikami. Zalać przygotowanym roztworem. Słoik zakręcić i odstawić zakrętką do góry nogami. Po tygodniu czereśnie są gotowe do spożycia. Przechowywać około pięciu miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.


Napój czereśniowy

Składniki: 6 kiszonych czereśni, 1 łyżeczka zalewy z kiszonych czereśni, 70 ml wody gazowanej, sok z 1 limonki, skórka z połowy pomarańczy, kostki lodu.

Przygotowanie: Składniki umieścić w szejkerze i energicznie wstrząsnąć. Podawać w szklance zasypane kostkami lodu. Dla ozdoby do napoju można dodać 1 kiszoną czereśnię.

ZOBACZ TAKŻE!