Pyszne słoiki

Październik to już ostatni dzwonek na zamkniecie w słoikach pysznych jesiennych darów lasu czyli grzybów! Będą one wspaniałym dodatkiem do wielu pysznych dań na długie zimowe wieczory.

Domowe Przetwory

Grzyby kocha pewnie każdy. Ich wyjątkowy smak i kremowa konsystencja idealnie komponują się z wieloma daniami. Grzyby idealnie sprawdzą się w pysznych sosach do mięs, pieczeni, czy po prostu ziemniaków, a zamknięte w słoiku mogą wzbogacić sałatki czy być przepysznym dodatkiem do tatara.

PyszneBorowiki w solance

Składniki

1 kg borowików

1 łyżka soli kamiennej do przetworów o'sole

liście laurowe

ziarenek pieprzu

ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie

Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do słoików z przyprawami (po 2 ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liścia laurowego na słoik). Zalać ciepłą wodą z solą. Zakręcić i pasteryzować 40 minut.

ZOBACZ TAKŻE!