Pyszne słoiki

Najlepsza na świecie jest domowa kiełbasa. Własnoręcznie dobrane składniki mogą nadać jej wyjątkowego smaku i aromatu.

Domowe Przetwory

Domowe wędliny można przygotować na wiele sposobów. Kiełbasa może być wędzona w sposób tradycyjny, albo też zamknięta w słoiku.

DomowaPikantna kiełbasa

Składniki

1 kg boczku

0,75 kg łopatki

1,5 kg szynki

2 kg karkówki

jelita wieprzowe

6 łyżek soli peklowej

sól, pieprz, 3 liście laurowe, 2 łyżki chili, 4 łyżki majeranku, 2 łyżki rozmarynu, ziele angielskie, 2 główki czosnku, 1 litr wody

Przygotowanie

Całe mięso dokładnie zmielić. Przyprawy wrzucić do moździerza i utrzeć na drobno. Doprawić mięso przyprawami. Do mięsa dolać trochę wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Mięso napowietrzyć delikatnie uklepując. Odstawić na 2 godziny. Jelita dobrze opłukać i pozostawić w ciepłej wodzie do namoczenia na 1 godzinę. Po tym czasie nabić jelita mięsem. Wędzić 5 godzin w 60 stopniach C.

ZOBACZ TAKŻE!